Contractmoord op buurman: ernstige beschuldigingen tegen wielerlegende
Colombia - Dit zijn ernstige beschuldigingen. De voormalige wielrenner van wereldklasse Lucho Herrera (63) zou moordenaars hebben ingehuurd omzijn buren op gruwelijke wijze te laten vermoorden . De winnaar van de "Vuelta a España" in 1987 verwerpt de beschuldigingen.

Toen drugsbaron Pablo Escobar het land in chaos stortte, gaf Lucho Herrera de mensen van Colombia hoop. Hij was de eerste niet-Europeaan die zegevierde in de Ronde van Spanje "Vuelta a España", behaalde etappezeges in de "Tour de France" en werd beschouwd als een van de beste klimspecialisten van de late jaren 1980.
Een verslag van het nieuwsprogramma"Noticias Uno" suggereert echter dat de nu 63-jarige Herrera mogelijk diep betrokken is bij criminele activiteiten.
Volgens het rapport zou Herrera in 2002 drie paramilitairen hebben ingehuurd om zijn buren te laten "verdwijnen". In zijn villa gaf hij de mannen foto's van de buren en een bundel geld, 40.000 dollar. Hij zou zelf hebben beweerd dat de mannen lid waren van de linkse guerrillagroep FARC en hem wilden ontvoeren.
De volkomen onschuldige buren werden op de avond van 23 februari 2002 onder bedreiging van een vuurwapen uit hun huis gehaald en zijn sindsdien nooit meer gezien.
Volgens de moordenaars sneden ze de slachtoffers de keel door, hakten ze de lichamen in stukken met machetes en begroeven ze de doden op een stuk land dat toebehoorde aan Herrera.
Ernstige beschuldigingen tegen Lucho Herrera

Maar de buren waren geen guerrillastrijders, het waren eenvoudige boeren. Herrera was duidelijk uit op hun land, volgens de moordenaars, die inmiddels zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 22,5 jaar.
"Later bleek dat deze mensen geen guerrillamilities waren, maar dat ze hadden geweigerd om hun land aan Lucho Herrera te verkopen en dat hij ze daarom had laten weghalen. De families van de slachtoffers verklaarden dat de vermisten nooit guerrillaleden waren," staat in het gruwelprotocol, dat ook beschikbaar is voor het radiostation"WRadio".
Lucho Herrera ontkent de ernstige beschuldigingen. Hij was niet betrokken bij de gemelde gebeurtenissen, zei de voormalige kampioen via zijn advocaat. Het Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in.
Van 1964 tot 2016 vocht de linkse guerrillabeweging FARC een brute burgeroorlog uit met de Colombiaanse regering, die bondgenoten was van rechtse paramilitairen. Meer dan 200.000 mensen kwamen om in het conflict en van velen van hen ontbreekt vandaag de dag nog ieder spoor. In 2017 legden de FARC de wapens neer en sindsdien zijn de pijnlijke tijden herbeleefd.