De wereld neemt afscheid: zo wordt de uitvaartdienst voor paus Franciscus georganiseerd

Door Christoph Sator

Rome - Na het overlijden van paus Franciscus (†88) komen de kardinalen dinsdagochtend bijeen in het Vaticaan om de laatste hand te leggen aan de begrafenisceremonies. De overleden paus ligt momenteel nog in de kapel van zijn residentie, het Santa Marta gastenhuis.

Paus Franciscus (†88) is overleden aan een beroerte.
Paus Franciscus (†88) is overleden aan een beroerte.  © Alessia Giuliani/IPA via ZUMA Press/dpa

Naar verwachting wordt het lichaam woensdag overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek, zodat de gelovigen daar afscheid kunnen nemen van het hoofd van de katholieke kerk.

De belangrijkste datum waarover wordt gesproken voor de begrafenis is aanstaande zaterdag. Staatsgasten van over de hele wereld zullen naar verwachting aanwezig zijn. Ook de Amerikaanse president Donald Trump (78) heeft zijn komst aangekondigd.

Franciscus overleed op paasmaandag op 88-jarige leeftijd in zijn residentie na een lange periode van ernstige ziekte. Slechts één andere paus in de geschiedenis van de katholieke kerk is ouder geworden.

Het Vaticaan gaf 's avonds een beroerte op als doodsoorzaak. Franciscus lag in het voorjaar 38 dagen in het ziekenhuis met een levensbedreigende longontsteking.

Op zijn eigen verzoek zal de in Argentinië geboren paus niet worden begraven in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan, maar in de Basiliek van Santa Maria Maggiore in het centrum van Rome.

In zijn testament, dat 's avonds werd gepubliceerd, bepaalde hij dat alleen zijn naam op zijn graf mocht worden gegraveerd: Franciscus. Er zijn al graven van eerdere pausen in de Sint-Maria Basiliek. De vorige begrafenis was echter meer dan 350 jaar geleden.

Bescheidener begrafenis dan die van eerdere pausen

Paus Franciscus stierf op paasmaandag op 88-jarige leeftijd. (archief foto)
Paus Franciscus stierf op paasmaandag op 88-jarige leeftijd. (archief foto)  © Evandro Inetti/ZUMA Wire/dpa

Bovendien heeft Franciscus er tijdens zijn leven voor gezorgd dat de begrafenisceremonies in een bescheidener stijl worden gehouden dan die van zijn voorgangers, zelfs in recente tijden.

In de Sint-Pietersbasiliek zal de dode paus niet te zien zijn op een katafalk - een hoge baar - maar in een eenvoudige houten kist. Een andere vernieuwing is dat de pauselijke kromstaf als symbool van macht niet langer naast de kist zal liggen.

Er zijn condoleancebrieven ontvangen uit vele landen over de hele wereld sinds het nieuws van zijn dood - ook uit landen waar katholieken in de minderheid zijn.

Meer dan 1,4 miljard mensen over de hele wereld belijden momenteel het katholieke geloof. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier (69, SPD ) noemde Franciscus een "stralend symbool van hoop, een geloofwaardig pleitbezorger van de mensheid en een overtuigend christen".

Conclaaf om opvolger te kiezen begint begin mei

Op een laat tijdstip op Paasmaandagavond zijn veel mensen nog steeds in rouw op het Sint-Pietersplein voor de Sint-Pietersbasiliek.
Op een laat tijdstip op Paasmaandagavond zijn veel mensen nog steeds in rouw op het Sint-Pietersplein voor de Sint-Pietersbasiliek.  © Christoph Reichwein/dpa

Kardinaal Reinhard Marx (71) uit München zei op "heute journal" van ZDF dat Franciscus de kern van het christelijk geloof voor velen zichtbaar heeft gemaakt door de manier waarop hij vrij en moedig heeft gehandeld.

Er is nu een opvolger nodig die "kan verbinden, die mensen bij elkaar kan brengen - een persoon die ook spiritueel gekarakteriseerd is, die uit het evangelie komt, net zoals paus Franciscus was".

De voormalige voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie is een van de drie Duitse kardinalen die de nieuwe paus zullen helpen kiezen in het conclaaf. Momenteel zijn er 135 kardinalen van over de hele wereld jonger dan 80 jaar. Het verkiezingsorgaan komt naar verwachting begin mei bijeen in de Sixtijnse Kapel.

De kardinalen van over de hele wereld zijn naar Rome geroepen door de deken van het College van Kardinalen, Giovanni Battista Re, deels ter voorbereiding op het conclaaf, zoals gemeld door het persbureau Ansa.

Alle kardinalen die al in Rome zijn aangekomen zullen deelnemen aan bijeenkomsten zoals die van vandaag, zoals gemeld door het portaal "Vatican News".